7 x de mooiste routes door het bos op de elektrische fiets

Heerlijk lenteweer, sjilpende vogels, lammetjes in de wei. Kortom, de perfecte timing om je e-bike op te poetsen en samen met je lief of je vrienden te genieten van een fietstocht door één van de prachtige bosrijke gebieden die ons kikkerlandje rijk is. Wij hebben in samenwerking met Fietsnetwerk.nl een handvol fantastische fietsroutes in Nederland voor je verzameld, dus pak je (fiets)tas maar alvast in!

Fietsroute Bos en loo op de Hoge Veluwe

Otterlo, Radio Kootwijk, Hoenderloo
Wil je fietsen door het bos, dan zit je met deze route goed! De plaatsnamen verwijzen naar de bosrijke omgeving met het woordje 'loo' in de naam. Samen met heide, zandvlaktes en de lieflijke dorpjes Otterlo en Hoenderloo is deze fietsroute een garantie op gevarieerde natuur en leuke afstapmomenten.

Geniet van het uitkijkpunt over het natuurgebied Planken Wambuis. Daarna fiets je op de rand van het Kootwijkerzand, een unieke en enorme zandverstuiving van 700 ha. In het midden van deze zandverstuiving staat het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Radio Kootwijk is in 1920 gebouwd om zo radiotelegrafisch contact te hebben met het toenmalig Nederlands-Indië. Dit industriële erfgoed is al van verre te zien! De schaapskooi op de Hoog Buurlose Heide is een lust voor het oog. Sluit de fietsroute af in het Deelerwoud voor een ultieme safaribeleving.

Ontdek hier de route

Fietsroute door de bossen van Ommen

Ommen, Rheeze, Giethmen
De gemeente Ommen kent een lange historie: al in 1248 ontving de gemeente stadsrechten. Het roemruchte verleden van Ommen is zeer bepalend geweest voor de huidige gemeente. Een derde van het oppervlak is beschermd natuurgebied met zandverstuivingen, vennetjes en heidevelden. Vanaf de Besthemerberg heb je een prachtig uitzicht over de bossen en al helemaal als je de uitkijktoren op de top van deze berg beklimd!

De natuurgebieden rond Ommen zijn voormalige landgoedbossen die ooit deel uitmaakten van Landgoed Eerde. Het landgoed en het gelijknamige Kasteel Eerde passeer je op deze route. Het is een prachtige plek om even af te stappen en te genieten van het historische pand. Fiets je verder de bossen in, dan kom je ineens de Nederlandse Sahara tegen. Deze zandverstuiving heet ook echt Sahara.

De Vecht stroomt door het landschap en verdeelt de bossen met zijn water. Snuif de frisse boslucht op en kom in de natuur tot jezelf met deze fietstocht!

Ontdek hier de route

Fietsroute door het IJzerenbos

Susteren, Koningsbosch, Haaren
Susteren ligt in de 'Groene Taille' van Limburg en is een stad waar al in de prehistorie een nederzetting was. De bodem is rijk aan archeologische vondsten, waaronder een middeleeuwse abdij. Dit klooster lag op het noorden van de Sint-Amelbergabasiliek. Een rondje door het kleine centrum trakteren je op deze basiliek, de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenkerk en de Mariakapel aan de Elzenweg, met erachter een heuse Lourdesgrot.

Fiets heerlijk onder de bomen en maak zelfs een uitstapje over de Duitse grens op het meest westelijke puntje van Duitsland. Al fietsend gaat het akkerlandschap met boerderijen aan je voorbij. Ter hoogte van het Duitse plaatsje Haaren kom je Nederland weer binnen. De bossen begroeten je opnieuw. Het trappistenklooster Abdij Lilbosch is een bijzondere laatste stop onderweg. De monniken voorzien in hun eigen levensonderhoud met een grote boerderij. Gelegen in Natura 2000 kun je ook hier een prachtige groene omgeving verwachten!

Ontdek hier de route

Fietsroute Het geheim van de boswachter

Chaam, Strijbeek
Achterhaal jij samen met Spekkie en Sproet het geheim van de boswachter? Het boek, geschreven door Vivian den Hollander, vertelt een verhaal over de kinderen Spekkie en Sproet die vanaf hun camping een spannend avontuur beleven. Wil je het geheim van de boswachter ontrafelen en ben je nieuwsgierig hoe het verhaal afloopt? In de app van Nextory kun je het verhaal van Spekkie en Sproet beluisteren.

Ontdek hier de route

Fietsroute door Bos(ch) en Duin

De Bilt, Bilthoven, Bosch en Duin
Het gebied rond De Bilt kenmerkt zich door kleine heuveltjes. Het dorp De Bilt is ooit ontstaan op een uitloper van de Utrechtse Heuvelrug. Een ander woord voor heuveltje is belt, waar ook de naam van het dorp De Bilt vandaan komt. Dit dorp is de kern en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente De Bilt en bestaat verder uit Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan, Hollandse Rading en Westbroek.

Bilthoven is ontstaan doordat er in 1863 een spoorlijn in gebruik werd genomen tussen Utrecht en Amersfoort. Op de kruising van de spoorlijn met de Soestdijkseweg is dit station opgericht onder de naam 'Station de Bildt'. Tot 1917 heette Bilthoven ook nog 'De Bildt-Station', maar omdat dit te veel verwarring gaf met het nabijgelegen dorp De Bilt is dit aangepast naar Bilthoven.

Naast de gemeente De Bilt fiets je ook langs de Soester Duinen en kun je een bezoek brengen aan het Nationaal Militair Museum in Soest. De Soester Duinen kenmerken zich door de grote zandverstuivingen, heideterreinen en bossen. De plaats Bosch en Duin was in 1900 nog een prachtig natuurgebied wat alleen bestond uit bos en heide met stuifzand. Enkele ondernemers hadden het slimme idee om het gebied te kopen en er huizen op te zetten. Zodoende zijn vanaf 1905 zijn de eerste tien huizen hier gebouwd. Een deel van het natuurgebied is daardoor verloren gegaan, maar nog steeds zijn er prachtige bossen en zandvlaktes te vinden. Ontdek het op de fiets!

Ontdek hier de route

Fietsroute door de bossen bij Vierhouten 

Vierhouten, Apeldoorn, Hoog Soeren
Geniet van de prachtige bossen van de Veluwe. Onderweg zijn er vele plekken waar je meer te weten komt over de geschiedenis en de cultuur van Vierhouten en de Kroondomeinen. Zo zijn er verschillende verklaringen over het ontstaan van de naam Vierhouten. Toch is de meest waarschijnlijke verklaring dat 'houten' staat voor bossen. En als je deze route fietst, begrijp je meteen waarom! Vierhouten wordt omringd door maar liefst vier bossen, waaronder één van de bekendste bossen van Nederland: het Kroondomein.

Gortel is een bijzonder dorp op de Veluwe. Het beschermde dorpsgezicht bestaat uit 25 goed bewaard gebleven boerderijtjes, boshuizen en een schooltje uit de 19e eeuw. Als je hier doorheen fietst, voel je de rust die het dorpje ademt. Van oudsher heeft het dorp nauwe banden met het koningshuis: tussen 1900 en 1915 kochten koningin Wilhelmina en prins Hendrik een groot natuurgebied aan. Zij verbleven graag in dit gebied. Wilhelmina hield ervan om de heide te schilderen. Veel mensen uit de omgeving waren toen werkzaam in het Kroondomein voor het koninklijk huis. In 1959 schonk Wilhelmina het terug aan de staat.

Apeldoorn komt van 'apa', vroeg middeleeuws voor water; en 'doorn' wat zoiets wil zeggen als boom. Bij het water staande bomen zullen Apeldoorn waarschijnlijk haar naam hebben gegeven. Nog altijd doet de stad haar naam eer aan: de prachtige Wieselse plas vlak bij knooppunt 26 ligt midden in het bos. Ook hier kun je je begeven in koninklijke sferen: fiets vanaf knooppunt 26 kun je nog een stukje door richting Apeldoorn om een bezoek te brengen aan Paleis Het Loo.

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat het landschap hoger wordt. Hoog Soeren is letterlijk hoog gelegen, waardoor je een paar klimmetjes tegemoet gaat. Maar het is de moeite waard: de natuur is fenomenaal! Fiets je deze route tijdens zonsopgang of zonsondergang, dan heb je grote kans om wild te spotten.

Ontdek hier de route

Fietsroute door de Vloeiweide

Zundert, Rijsbergen, Galder
Wanneer je deze route gaat fietsen weet je zeker dat je een moment van bezinning en stilte zult beleven.

De route voert je door het prachtige gebied Vloeiweide. De Vloeiweide dankt haar naam aan een ritueel uit de 19e eeuw. Destijds werd het water van de Bijloop gebruikt om de weiden te bevloeien. Een honderd jaar geleden dichtgegooide kronkel van de Bijloop werd opnieuw uitgegraven en kreeg de naam 'Hellegat'. Een naam om onterecht bang van te worden, want het is er prachtig met het water, de aanliggende weitjes en de af en toe zichtbare reeën.

Het moment van bezinning tref je midden op het landgoed van de Vloeiweide bij het oorlogsmonument. Op de plek van het monument stond tot in 1944 het huis van de plaatselijke boswachter. Vanuit het huis werd contact onderhouden met de geallieerden. Verraders ontdekten dit en zorgden ervoor dat de boswachter en een aantal verzetslieden werden vermoord. Hierna is het huis in brand gestoken en zijn ook vier gezinsleden van de boswachter omgekomen.

De route brengt je ook naar vredigere plekken, zoals de natuurgebieden De Pannenhoef en de Oude Busse Heide en Trappistenbrouwerij de Kievit. Verder voert de fietsroute door de mooie natuur van de Oude Buisse Heide, Mastbos en het Markdal. Een prachtige natuurroute!

Ontdek hier de route

Gratis gebruik van Premium Fietsnetwerk-app

Meer routes? Snappen wij, want fietsen is het leukste wat is er is. Maak het jezelf gemakkelijk en ontdek de mooiste fietsroutes in Nederland op Fietsnetwerk.nl en in de Fietsnetwerk-app. En het leukste: als je nu een e-bike koopt bij Stella mag je gratis een half jaar gebruik maken van de Premium Fietsnetwerk-app!