Belgisch onderzoek: Elektrische fiets voldoet als alternatief voor bedrijfsauto

Voor vier op de tien werknemers in België is de elektrische fiets een serieus alternatief voor een bedrijfsauto. Dit bleek uit een onderzoek van HR-dienstengroep Securex onder 1.522 werknemers. "De verschillende fietssoorten zoals stadsfietsen, elektrische fietsen en speed pedelecs zijn vandaag voorlopig nog minder populair bij werknemers dan de bedrijfswagen. Maar dat neemt niet weg dat werknemers hiervoor open staan", zegt Hermina Van Coillie van Securex. "Flexibiliteit krijgen om de fiets te nemen, kan voor werknemers een belangrijke stap zijn om de bedrijfswagen wat vaker aan de kant te laten."

Woon-werkverkeer met elektrische fiets

Niet alleen in België vindt er een mobiliteitsverandering plaats. Ook in Nederland stappen steeds meer forenzen over van de auto en het openbaar vervoer naar de elektrische fiets. Afstanden van 10 tot 15 kilometer zijn op een elektrische fiets prima te doen.

Voordelen elektrische fiets

Niet meer achteraan aansluiten in de file of dure openbaar vervoersabonnementen aanschaffen. Veel forenzen zien de voordelen van een elektrische fiets ten opzichte van de auto en trein in. Met name als zij een reiskostenvergoeding ontvangen als zij verder van hun werk wonen. Deze maandelijks vergoeding draagt positief bij aan de investering in een elektrische fiets: de werkgever betaalt immers mee aan de aanschaf.

Investeringen door lokale overheden

Naast forenzen zien lokale overheden ook de voordelen van fietsen in om de filedruk te beperken. Zo investeerde Gelderland in zogenoemde snelfietsroutes: rechtstreekse routes op langere afstanden (15 tot 20 kilometer) die de steden rondom Arnhem, Nijmegen en Wageningen en/of woonwerklocaties met elkaar verbinden. Deze snelfietsroutes hebben glad asfalt, weinig obstakels en goede verlichting. Verder is er op snelfietsroutes zoveel mogelijk voorrang voor fietsers en weinig hinder van ander verkeer.

Ook Twente, Groningen en Drenthe investeerden in dergelijke fietssnelwegen. Zo is de F35 een snelle en veilige fietsverbinding van 62 kilometer van Nijverdal naar de Duitse grens. Hiermee probeert Twente een hoogwaardige fietsinfrastructuur te creëren. De fietssnelweg F28 tussen Assen en Groningen heeft als doel om meer mensen op de fiets te krijgen die deze afstand normaal met een ander voertuig afleggen.

Stap jij ook over?

Sluit jij ook iedere dag achter in de file aan? Of is het iedere dag een uitdaging een zitplaats te bemachtigen in de trein? Overweeg dan de aanschaf van een elektrische fiets. Zie je op tegen het fietsen in de herfst? Lees dan eens onze Fietsen in de herfst-tips!

Een elektrische fiets is niet alleen een stuk comfortabeler maar dus ook gezonder, voordeliger en beter voor het milieu. Ervaar het zelf door vrijblijvend een proefrit te maken!