Fietsen in het donker? Zorg dat u zichtbaar bent!

Door Priscilla, 5 februari 2016

De dagen worden weer langer, maar toch fietsen veel mensen 's ochtends en 's avonds nog in het donker. De zichtbaarheid op de fiets wil echter nog weleens tekort schieten. Daarom hebben wij een paar tips voor u verzameld waarmee u veilig en zichtbaar met uw elektrische fiets de weg op gaat.

Tips voor een betere zichtbaarheid op de fiets

Als fietser bent u een kwetsbare weggebruiker. Daarom is het extra belangrijk dat u zorgt dat u goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers om ongelukken te voorkomen. Te vaak hoor je nog verhalen dat een aanrijding werd veroorzaakt doordat een automobilist de fietser niet zag. Zichtbaarheid is echter niet alleen belangrijk als het donker is, maar ook bij slecht weer zoals harde regenbuien en mist. Gelukkig is een goede zichtbaarheid met een paar simpele maatregelen zo geregeld.

Licht in de duisternis

Zorgen dat uw fietsverlichting werkt is de eerste stap. Vanzelfsprekend zou u zeggen, maar toch zie je regelmatig fietsers zonder verlichting rondrijden. Met een goed werkende voor- en achterlamp bent u beter zichtbaar, ziet u zelf meer en voorkomt u ook nog eens een boete.

Losse fietslampen

Heeft u toch een kapotte voor- of achterlamp en wilt u toch gezien worden? Dan zijn er volop losse fietslampjes te koop die u eenvoudig aan uw fiets vastmaakt. Wilt u zeker weten dat het lampje goed werkt? Kies dan voor fietsverlichting met het RAI Keurmerk Fietsverlichting. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit en zichtbaarheid. Tip: maak fietslampjes niet vast aan uw kleding. Hierdoor loopt u kans dat het licht onbedoeld bedekt wordt waardoor u alsnog onzichtbaar bent.

Reflecterende kleding

Ook kleding draagt bij aan een goede zichtbaarheid in het verkeer. Zo zijn er volop jasjes en broeken met reflecterende strepen die zorgen voor een goede zichtbaarheid. En heeft u geen zin om u elke keer om te kleden? Kies dan voor een reflecterend hesje of armband (eventueel met lampjes). Deze doet u eenvoudig aan en uit en kunnen net het verschil maken tussen gezien of over het hoofd gezien worden.

Reflectoren en LED verlichting voor je fiets

Heeft uw elektrische fiets geen reflectoren (meer)? Koop dan een nieuw setje en monteer ze op je wielen. Ook in dit geval geldt dat alle kleine beetjes helpen. En mag het allemaal wel wat opvallender en kleurrijker? Dan is er tegenwoordig ook LED verlichting te koop die de wielen van uw e-bike omtoveren tot een lichtgevende cirkel in de meest uiteenlopende kleuren. Zichtbaarheid én een opvallende look ineen!